FreeCAD 3D- mallinnus

FreeCAD 3D- mallinnus

FreeCAD 3D- mallinnus on nyt helppoa. FreeCAD on parametrinen lisenssivapaa avoimen lähdekoodin monipuolinen tietojärjestelmä, joka on kehitetty ensisijaisesti kaiken kokoisten tuotteiden suunnitteluun. Parametrisen mallinnuksen avulla voit muokata tuotemallia helposti. FreeCAD 3D-mallinus on nykypäivää ja sen voit ottaa nyt käyttöön ketterästi.

3D mallinnus FreeCAD
FreeCAD 3D mallinnusksesta työstöratojen generointia

3D- mallinusta lisenssivapaasti

FreeCAD 3D- mallinnusohjelmisto on helppokäyttöinen, joustava ja monialustainen (Windows, Mac ja Linux), erittäin muokattava sekä laajennettava ohjelmisto. Se lukee ja kirjoittaa moniin avoimiin tiedostomuotoihin, kuten STEP, IGES, STL, SVG, DXF, OBJ, IFC, DAE ja moniin muihin, mikä mahdollistaa sen saumattoman integroinnin myös muihin järjestelmiin. Ohjelmiston voit ladata sen ilmaiseksi FreeCAD:n sivuilta.

FreeCAD on hyvin modulaarinen ja käyttöliittymä on siksi jaettu yli kahteenkymmeneen työtilaan. Kaikkia ei toki aina tarvitse. Alan ekspertit ylläpitävät tuota ohjelmistoa ja se on lisenssivapaa avoimen koodin ohjelma, joten se ei tule koskaan maksulliseksi. Jos vähänkin olet ollut tekemisissä 2D- tai 3D-ohjelmien kanssa, niin tähän kannattaa ehdottomasti tutustua. Ohjelma toki vaatii tietokoneelta hieman potkua, mutta pyörii kevyemmin, kuin kaupalliset softat. Käyttö on vielä helpompaa, jos voit käyttää isompia näyttöjä kuin läppärin näyttö.

Videoita ja ohjeita löytyy netistä paljon enemmän kuin kaupallisista ohjelmista. Monenlaisiin ongelmiin löytyy heti suora vastaus, kun vain vähä aikaa riittää opiskeluun. Työskentelystä pääsee hyvin jyvälle seuraavan linkin kautta:  https://www.freecadweb.org/wiki/Getting_started 

FreeCAD 3D- mallinnusohjelmiston käyttö

FreeCAD:n käyttö on ehkä aluksi vain vähän mutkikkaampaa kuin kaupallisilla ohjelmilla, koska joudut hyppimään eri työtilojen välillä riippuen siitä mitä teet. Alkuharjoittelun jälkeen sillä saa kätevästi mallinnettua todellisia 3D-osia. Kokenut käyttäjä mallintaa sillä jopa nopeammin kuin kaupallisilla 3D-mallinnusohjelmilla. Ohjelma on hyvin parametrinen ja kaikissa työtiloissa mallinnusta voit ohjata eri parametrien arvoilla. Parametreille voit antaa nimiä, niille voi tehdä laskentakaavoja ja työtiloista löytyy malliin linkitettävä parametritaulukko, johon voi tuoda, vaikka Excelistä laskentataulukoita. Parametrisella FreeCAD 3D- mallinnuksella voit luoda modulaarisia tuoteperheitä hyvin nopeasti.

Yksinkertaisia säännöllisiä osia voi mallintaa Part- työtilassa. Sillä voi tehdä kuutioita, lieriöitä, kartioita, palloja ja renkaita. Näitä voi sitten yhdistellä ja leikata toisistaan. Siitä pääsee hyvin alkuun. Sketcher- ja Part Desing- työtiloissa voit mallintaa sitten jo hyvin monimutkaisia osia. TechDraw- työtilassa voit luoda mallista erilaisia 2D-piirustuksia. FreeCAD 3D-mallinnusohjelmasta löytyy myös CAM ominaisuudet ja Path- työtilassa voitkin helposti generoida 3D- mallista G-koodia kolmeakseliselle CNC- työstökeskuksille. Assembly4- työtilassa voit koota osista kokoonpanoja ja tuotteita.

FreeCAD 3D- mallinnus nyt ketterästi käyttöön

Minulla on kolmen vuosikymmenen kokemus teollisuuden suunnittelusta ja tuotannosta. Ja myös useiden vuosien kokemus FreeCAD 3D- mallinnuksesta. Autan sinua ottamaan hallitusti käyttöön FreeCAD 3D- mallinnuksen ketterällä menetelmällä. Lue lisää.