Teollisuuden lisenssivapaat ohjelmistot

Teollisuuden lisenssivapaat ohjelmistot

Teollisuuden lisenssivapaat ohjelmistot ovat nykyisin monipuolisia tietojärjestelmiä, laajoja ja helppokäyttöisiä. Ja monet sellaiset voidaan ottaa tuotantokäyttöön nopeasti ja vähällä vaivalla.

Teollisuuden lisenssivapaat ohjelmistot

Toimisto-ohjelmistot, some ja digimarkkinointi ovat arkipäivää jo lähes kaikissa yrityksissä. Mutta mitä teollisuusyritys tarvitsee vielä näiden lisäksi? Teollisuuden liiketoimintastrategiana on yleensä valmistaa tai jalostaa tuotteita asiakkailleen. Näiden kehittäminen, suunnittelu, toteutus ja toimitus tulisi olla mahdollisimman tehokasta. Teollisuusyrityksen tietojärjestelmien pitää palvella koko liiketoimintastrategiaa ja skaalautua nopeasti kasvun mukana.

Tuotteiden virheetön tuotekehitys ja suunnittelu edellyttää 3D-CAD-järjestelmää. CAD-järjestelmä (Computer Aided Design, tietokoneavusteinen suunnittelu) tuottaa runsaasti tuotetietoa, jota on hallittava tehokkaasti ja virheettömästi. 3D-CAD-järjestelmät nostavat tuotekehityksen ja suunnittelun tehokkuutta merkittävästi. Samalla virheetön asiakaskohtainen suunnittelu tulee mahdolliseksi. Merkittävä hyöty on myös, että uudet tuotteet saadaan nopeasti tuotantoon ja markkinoille.  

PDM-järjestelmä (Product Data Management, tuotetiedon hallinta) on osa tuotteen elinkaaren hallinta (PLM, Product Lifecycle Management). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että PDM-järjestelmän avulla käytetään ja tallennetaan keskitetysti kaikkea tuotetietoon liittyviä dokumentteja, piirustuksia, CAD-tiedostoja, laskentatiedostoja, testiraportteja, standardeja, osanimikkeitä jne. Tieto on vain yhdessä paikassa ja järjestelmä pitää huolen siitä, ettei päällekkäisyyksiä tai versiosekaannuksia tule. PDM-järjestelmällä voidaan jakaa CAD-tiedostoista esikatselukuvia niille, joilla ei varsinaista CAD- ohjelmaa ole käytössään. Näin PDM- järjestelmän avulla koko yrityksen henkilöstö ja tarvittaessa alihankkijat löytävät helposti itselleen tarpeelliset tiedot. Lue lisää tuoteteidon hallinnasta. Lue artikkeli; Tuotetiedonhallinta – välttämätön paha vai lyömätön kilpailuetu?

Teollisuuden tilaus-toimitusketjua voidaan hallita tehokkaasti ERP-järjestelmällä ( Enterprise Resource Planning, toiminnanohjaus). Järjestelmä havainnollistaa, optimoi, tehostaa ja ohjaa yrityksen asiakasprosesseja. Resurssien, puolivalmisteiden, tuotteiden ja pääoman seuranta on nopeaa ja helppoa.

Omia tuotteita valmistavalla PK-teollisuusyritykselläkin tulisi olla CAD-, PDM- ja ERP-järjestelmiä vastaavat toiminnot käytössään. Nyt siihen on hyvä mahdollisuus matalalla kynnyksellä, koska käyttöönotto voidaan tehdä ketterästi pienin askelin. Nämä teollisuuden raskaansarjan tietojärjestelmät voidaan nykyisin koota skaalatuvista lisenssivapaista avoimen lähdekoodin ohjelmistoista. 

3D-mallinnusta FreeCAD-ohjelmistolla

FreeCAD on lisenssivapaa avoimen lähdekoodin parametrinen 3D-mallinnusohjelma, joka on suunniteltu ensisijaisesti kaikenkokoisten tuotteiden suunnitteluun. Parametrisen mallinnuksen avulla voit muokata tuotemallia helposti. Ohjelma on helppokäyttöinen, joustava ja monialustainen (Windows, Mac ja Linux), erittäin muokattava sekä laajennettava. FreeCAD 3D- mallinnusohjelmasta löytyy myös CAM- ominaisuudet, joten G-koodin generointikin kolmiakkseliselle CNC- konelle onnistuu. FreeCAD 3D- mallinnusohjelman voit ladata ilmaiseksi FreeCAD:n sivuilta. Lue artikkeli FreeCAD:stä.

Tuotetiedon hallintaa Aras Innovator PLM -järjestelmällä

Aras PLM on täysiverinen, moderni PLM-järjestelmä, joka hyödyntää uusinta tekniikkaa. Se on täysin lisenssimaksuton järjestelmä, nyt ja aina. Voit ladata ja asentaa Open-version Araksen sivuilta itse. Aras-järjestelmää hyödyntävät mm. Airbus ja Microsoft omassa toiminnassaan. Aras Innovator PLM järjestelmällä voidaan hallita monitasoinen, monimutkainen tuoterakenne ja sen elinkaari hyvin helposti ja joustavasti. Aras järjestelmä on laaja, skaalautuva digitaalinen liiketoiminta-alusta, johon voidaan CAD ja ERP integroida kätevästi. Järjestelmästä voidaan ottaa käyttöön aluksi vain hyvin pieni osa ja myöhemmin toiminnan kasvaessa napsautat vain uusia toimintoja päälle.  Lue lisää.

Toiminnanohjausta Odoo ERP -järjestelmällä

Odoo ERP -ohjelmisto on avoimen lähdekoodin modulaarinen toiminnanohjausjärjestelmä. Sillä hoidat toiminnot myynnistä projektinhallintaan skaalautuvasti tarpeesi mukaan.  

Teollisuuden lisenssivapaat ohjelmistot ketterästi käyttöön

Minulla on kolmen vuosikymmenen kokemus PK-teollisuuden suunnittelusta ja toiminnanohjauksesta. Ja useiden vuosien kokemus yllämainituista lisenssivapaista avoimen lähdekoodin skaalautuvista tietojärjestelmistä. Autan sinua ottamaan hallitusti käyttöön lisenssivapaan tietojärjestelmän ketterällä menetelmällä ja juuri sinun liiketoiminnallesi tarpeellisen kokonaisuuden. Lue lisää.